top
 
 
 
Голова Синодального відділу УПЦ «Церква й медицина» протоієрей Геннадій Батенко привітав медичних працівників із професійним святом
П'ятниця, 18 червня 2010, 12:40

o_Gennadiy 005_sm_400Традиційно, в третю неділю червня Україна відзначає День медичного працівника. Цього року професійне свято лікарі відзначатимуть 20 червня. Голова Синодального відділу УПЦ «Церква й медицина» протоієрей Геннадій Батенко привітав медичних працівників.

«День медичного працівника ― це нагода для мене, перш за все, привітати своїх колег із професійним святом (отець Геннадій ― хірург-комбустіолог, ― прим. ред.), а, по-друге, можливість нагадати всім, хто має безпосереднє відношення до медицини, що   лікар ― це одна з форм служіння, саме служіння на благо ближнього. Це не просто робота, або як зараз часто говорять „побутова сфера надання медичних послуг”. Так некоректно говорити про надання послуг. Лікарі ― служителі, які служать людині, їхнє покликання ― це дар від Бога.

Тому вітаючи своїх колег, хочу побажати їм милосердя, творчого натхнення та Божої любові, яка б переповнювала їхні серця. Нехай Господь допомагає їм у нелегкому служінні на благо людства! Нехай кожен лікар, втілюючи в собі еталон духовно-моральних якостей,  лікує всіх стражденних і хворих людей не лише за допомогою медикаментозних засобів чи хірургічного інструментарію, але, надаючи повноцінну допомогу, зцілює їх словом Божим, піклуючись не лише про тіло, а й про душу болящого.

Нам слід повернутися до прадавніх традицій, коли священнослужіння та служіння лікаря на благо ближнього не відокремлювалися одне від одного, але поєднувалися для спасіння людини. Сьогодні в медицині, на жаль, існують радянські стереотипи, коли служіння священика сприймається відокремлено від „роботи” лікаря. Особливо це помітно у людей старшого покоління.

Створення Синодального відділу УПЦ «Церква й медицина» засвідчує дієве налагодження взаємовідносин і співробітництва між Церквою і медициною. Це говорить про те,  що Церква, як любляча Мати, піклується про своїх чад скрізь. І в медичній сфері зокрема.

Церква відкрита для співробітництва і допомоги лікарям. Нас турбують соціальні проблеми, які сьогодні виникають у суспільстві, й у медичній сфері зокрема. Ми щиро готові вирішувати їх спільними зусиллями», ― зазначив отець Геннадій.

Ще одним важливим етапом у роботі з пацієнтами київських лікарень має стати залучення самих парафіян для надання соціальної допомоги, в першу чергу, дітям і їхнім батькам.

«Адже храм ― це центр, носій і виконавець соціального служіння Церкви у співпраці з медичними закладами. Власне відповідна постанова, видана Міністерством охорони здоров'я України 2003 року засвідчує таку взаємодію з Українською Православною Церквою», ― зазначив отець Геннадій.

Ірина Опатерна