top
 
 
 
Урочистості з нагоди прославлення у лику святих подвижниці благочестя інокині Анастасії (Романової)
Неділя, 24 січня 2010, 15:47

24 січня, у Свято-Покровському жіночому монастирі міста Києва, Блаженніший Митрополит Володимир, Предстоятель Української Православної Церкви, очолив урочистості з нагоди прославлення у лику місцешанованих святих засновниці цієї обителі подвижниці благочестя інокині Анастасії (Романової).

Архіпастирю у Свято-Миколаївському храмі обителі співслужили митрополити: Черновецький і Буковинський Онуфрій, Луцький і Волинський Нифонт, Донецький і Маріупольський Іларіон, архієпископи: Тернопільський і Кременецький Сергій, Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, Херсонський і Таврійський Іоанн, Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Почаївський Володимир,  Бориспільський Антоній, єпископи: Аліпій (Погребняк), Ніжинський і Прилуцький Іриней, Шепетівський і Славутський Володимир, Івано-Франківський і Коломийський Пантелеімон, Яготинський Серафим, Переяслав-Хмельницький Олександр , Васильківський Пантелеімон, Секретар Київської Митрополії протоієрей Віталій Косовський, духовенство монастиря та міста Києва.

Рішенням Священного Синоду УПЦ (Журнал № 64 від 24 листопада 2009 року) інокиня Анастасія (Велика княгиня Олександра Петрівна Романова, †13/26 квітня 1900 р.) була причислена до лику місцешанованих святих.

Наприкінці богослужіння Митрополит Володимир разом із духовенством вклонився чесним мощам преподобної, після чого привітав присутніх із визначною подією прославлення у лику святих інокині Анастасії.

 Велика княгиня - преподобна Анастасія - продавала свої коштовності та вкладала отримані гроші в будівництво та устаткування лікарень, була великою опікункою вдов та сиріт.