top
 
 
 
В Краматорську клірики УПЦ взяли участь в Установчих зборах Відокремленого підрозділу Донецького регіону ГО «Асоціація капеланів в охороні здоров’я України»
Середа, 25 серпня 2021, 17:20

2021 08 25 Kramatorsk kapelani sm

25 серпня 2021 року, участь в Установчих зборах Відокремленого підрозділу Донецького регіону взяли, представники Донецької єпархії УПЦ: протоієрей Ігор Кубишина (с.Новомихайлівка Покровського району), протоієрей Олександр Костін (м.Волноваха), диякон Дмитрій Байрак (м.Маріуполь), ігуменя Анна (Морозова) (с. Микільське Волноваського району); представники Горлівської єпархії: прот. Сергій Капітоненко, прот. Сергій Кравченко, прот. Геннадій Жолобенко з міста Краматорська.

Установчі збори відбулися під головуванням п. Сергія Убогова голови Громадської ради МОЗ з співпраці з ВРЦіРО та ГО «Асоціація капеланів в охороні здоров’я України». За результатами голосування одноголосно було прийнято рішення щодо створення Донецького підрозділу АКОЗУ, діяльність якого охоплюватиме територію Донецької і Луганської областей.

Головою підрозділу був обраний о. Іван Василенко (ПЦУ), заступником − кандидат медичних наук та лікар вищої категорії о. Дмитрій Байрак (УПЦ), секретарем − о. Йосип Попович.

В останній частині заходу було обговорено низку правових та організаційних питань діяльності АКОЗУ та здійснення капеланського служіння в лікувальних закладах.

Асоціація є добровільною самоврядною неприбутковою громадською організацією, яка створена на засадах професійної незалежності та об’єднує працівників галузей релігії, охорони здоров’я, соціальної роботи та інших осіб, які поділяють статутні цілі організації.

Функціонування подібних організацій є поширеною практикою у розвинутих країнах Європи, Америки та Азії.

Першочерговими завданнями Асоціації є:

• участь у розробці нормативно-правової бази для впровадження професії капелана в охороні здоров’я;
• розробка етичного кодексу та професійного стандарту капелана в охороні здоров’я;
• розробка уніфікованих програм ступеневої підготовки капеланів з клінічної душпастирської освіти;
• сприяння створенню міжконфесійних капеланських служб при закладах охорони здоров’я;
• формування робочих органів та територіальних відділень Асоціації;
• налагодження партнерських відносин та співпраці з МОЗ України, а також капеланськими зарубіжними та міжнародними організаціями, зокрема такими, як European Network of Health Care Chaplaincy, Health Care Chaplaincy Network (США), Canadian Association for Spiritual Care та інші.

Так, станом на сьогодні члени Асоціації взяли участь у розробці проектів таких документів, як: Положення про капеланство у сфері охорони здоров’я України, проекти кваліфікаційних характеристик та схеми тарифних розрядів капелана в охорони здоров’я і помічника капелана в охорони здоров’я, проект змін до Національного класифікатора професій в частині впровадження вказаних професій тощо. Важливо зазначити, що до проекту Положення про капеланство включено окремий розділ, що визначає порядок богословської і клінічної підготовки, підвищення кваліфікації, безперервного професійного розвитку та атестації капеланів.

Робота Відокремленого підрозділу буде направлено на співпрацю з органами державної влади та впровадження програм з медичного капеланства в Донецькому і Луганському регіонах.

2021 08 25 Kramatorsk kapelani z