top
 
 
 
Офтальмологи та священнослужителі: «Збережемо зір разом!»
П'ятниця, 13 березня 2009, 01:58

У середу, 11 березня, світильник Української Православної Церкви - Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра - просвіщала своїх чад не тільки духовно, а й фізично. У рамках всеукраїнської акції «Збережемо зір разом» лікарі та духовенство привернули увагу громадськості та, зокрема, майбутніх священнослужителів до проблеми глаукоми - захворювання, яке є основною причиною сліпоти в усьому світі.

До Міжнародного дня глаукоми, 12 березня, Київські духовні академія та семінарія, Асоціація офтальмологів та Всеукраїнська громадська організація «Український медичний союз» спільно організували захід, під час якого студенти та викладачі КДАіС більше дізналися про глаукому - захворювання очей, яке не дає больових симптомів, проте весь час прогресує і призводить до незворотнього процесу - сліпоти. Оскільки священнослужителі спілкуються з населенням, особливо похилого віку, то знання про цю підступну хворобу допоможе їм вберегти від нещастя багатьох своїх парафіян.Під час акції «Збережемо зір разом» провідні офтальмологи провели діагностування глаукоми серед професорсько-викладацького складу та семінаристів КДАіС. Очолив захід головний офтальмолог МОЗ України, голова Асоціації офтальмологів, член президії ВГО «Український медичний союз», доктор медичних наук, професор Сергій Риков.

Увечері відбувся брифінг для представників ЗМІ за участю професора Сергія Рикова, проректора з виховної роботи КДАіС, голови Синодального відділу з благодійності та соціального служіння УПЦ архідиякона Сергія Косовського та викладача КДАіС протоієрея Діонісія Мартишина.

Після брифінгу С. Риков прочитав для викладачів та студентів Київських духовних шкіл лекцію «Глаукома та її попередження».

Хворих на глаукому з кожним роком стає більше на 2 мільйони

Відкриваючи брифінг, архідиякон Сергій Косовський та викладач КДАіС протоієрей Діонісій Мартишин наголосили на важливості співпраці Церкви та медиків у соціальній роботі з населенням України. «Безумовно, людина не може відучувати всю радість житття, не відчуває себе повноцінним громадянином суспільства, якщо має значні проблеми зі своїм здров'ям, - звернувся до журналістів протоієрей Діонісій Мартишин. - Тому буття сучасної людини стає предметом дослідження Церкви й науковців на різноманітних конференціях та семінарах, з цією метою в рамках богословських наукових дисциплін ми ввели в КДАіС такий предмет, як «християнська соціальна доктрина».

- Проблема глаукоми має всесвітній характер, оскільки саме вона є основною причиною сліпоти у світі, - звернувся до представників ЗМІ на брифінгу професор Сергій Риков. - У чому ж причина? У тому, що це захворювання - безболісне, отже, люди спочатку на нього уваги не звертають. Не болить, то й до лікаря не поспішають, до того ж друге око може бачити досить добре. А вже коли людина втрачає периферію зору, - а при глаукомі відмирає зоровий нерв, - зір у людини стає трубчатим і лише тоді вона починає замислюватись над своїм фізичним станом.

Серед усіх офтальмологічних захворювань глаукома є найпідступнішою. Непомітно, як правило, безболісно, вона призводить до повної незворотної втрати зору - сліпоти. Найчастіше це відбувається внаслідок підвищення тиску в оці.Сергій Олександрович зазначив: ще три роки тому основною методикою лікування глаукоми в Україні було хірургічне втручання. «Слава Богу, за останні три роки зусиллями Міністерства охорони здоров'я та активності офтальмологів у кожному обласному центрі створено офтальмологічні кабінети, в яких кожен може пройти обстеження», - повідомив він.

Сергій Риков застеріг, що на глаукому може захворіти будь-хто: «Якщо у вас в родині хтось страждав на глаукому, якщо вам за 40 років, маєте супутню судинну патологію (цукровий діабет, мігрені), схильні до спазму судин, палите, мали травми або хірургічні втручання на оці, ви знаходитесь у групі ризику. Якщо, дивлячись на світло, бачите райдужні кола, відчуваєте затуманювання, в полі зору відчуваєте зміни, - не втрачайте час, звертайтесь до офтальмолога».

На брифінгу повідомили невтішну статистику: кількість хворих на глаукому у світі збільшується за кожні 10 років приблизно на 20 млн. Динаміка захворюваності на глаукому в Україні характеризується аналогічними тенденціями та є невтішною. За період з 2002 по 2007 роки зростання показника поширеності глаукоми складає +36,7%, захворюваності - 29,6%, чисельності диспансерної групи - 40,33%. В 2007 році в Україні на кожні 100 тисяч населення було зареєстровано 542 хворих на глаукому. Ще стільки ж можуть не здогадуватися про наявність у них захворювання. Щорічно виявляється 25 тисяч нових випадків захворювання. Глаукома посідає друге місце серед причин сліпоти в Україні.

Знання - зброя проти глаукоми

2008 року вперше на підтримку ініціативи Всесвітньої Глаукомної Асоціації (WGA) та Всесвітньої Асоціації пацієнтів, що мають глаукому (WGPA), в Україні було оголошено День боротьби зі сліпотою внаслідок глаукоми.

На виконання наказу МОЗ України №30 від 28.01.2008 «Про заходи щодо вдосконалення профілактики, раннього виявлення глаукоми та попередження інвалідності по зору» було організовано широку просвітницьку діяльність у засобах масової інформації щодо профілактики, ранньої діагностики та алгоритмів лікування глаукоми, підготовлено та видано методичні посібники. Актуальні питання епідеміології, ранньої діагностики, профілактики, лікування глаукоми обговорювались у рамках конференцій, присвячених питанням офтальмопатології.

Вимірювання внутрішньоокового тиску, огляд зорового нерву, перевірка поля зору сучасними комп'ютерними методами та інші методи діагностики дозволяють своєчасно виявити захворювання, призначити лікування (медикаментозне, лазерне, або хірургічне) та запобігти сліпоті.

Сергій Олександрович вкотре закликав населення бути уважними до свого здоров'я: «Якщо ми знаходимо первинну глаукому на початковій стадії, людина ніколи не осліпне. Якщо хвороба запущена, то без втручання медиків людина, яка має другу чи третю стадії, втратить зір за три роки».

Глаукома належить до «дорогих» захворювань, оскільки має хронічний тривалий перебіг, потребує постійного динамічного лікувально-діагностичного спостереження. Отже, з метою запобігання інвалідності внаслідок глаукоми актуальним питанням є не тільки вдосконалення профілактичних, діагностично-лікувальних заходів, але й підвищення обізнаності населення щодо суті захворювання, методів профілактики та раннього виявлення цієї тяжкої хвороби, а також - необхідності суворо дотримуватися рекомендацій офтальмолога.

Боротьба з глаукомою неможлива без залучення широких верств населення та активної просвітницької діяльності, оскільки недостатність мотивації та інформованості - істотні бар'єри на шляху до успішної профілактики глаукоми. І хоча вилікувати глаукому, на жаль, не можна, зберегти зір - можливо.

Тамара Рябкова