top
 
 
 
ВІННИЦЯ. У ВНМУ ім. М.І.Пирогова відбулася науково-практична конференція «Особистість, духовність та біотичні аспекти сучасної медицини»
Субота, 16 травня 2009, 01:53

 

На запрошення архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона та Ректора Вінницького національного медичного університету ім. М.І.Пирогова Мороза Василя Максимовича Митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній взяв участь у роботі Науково-практичної конференції «Особистість, духовність та біотичні аспекти сучасної медицини», яка відбулася 14 травня у Вінницькому національного медичному університеті ім. М.І. Пирогова.

Перед відкриттям конференції була проведена екскурсія по університету, де гості змогли ознайомитися з кафедрами та факультетами які діють на базі ВНМУ.

Робота конференції розпочалася зі співу тропаря «Христос Воскрес», після чого до присутніх звернувся з вітальними словами архієпископ Симеон, зачитавши вітальне слово Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України. Після владики Симеона перед учасниками та гостями наукового форуму виступив начальник управління охорони здоров'я та курортів Вінницької області державної адміністрації Жупанов О.Б.

Далі за програмою була проведена презентація виставки, присвячена святителю Луці (Войно-Ясенецькому).

Після ознайомлення з експозицією розпочалося представлення доповідей. Першим виступив митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній з доповіддю на тему: «Общности традиций нашей Церкви и мелицины, как науке».

Також виступили доповідачі: архієпископ Курганський і Шадринський Костянтин на тему: «Медицина в Библии»; Пилипчук В.Л. «Історико-етичні аспекти надання медичної допомоги»; протоієрей Володимир Тютенко: «Архієпископ Лука (Войно-Ясенецький) - святий приклад єднання духовних ідеалів та практичної медицини»; протоієрей Геннадій Батенко - голова Синодального відділу УПЦ «Місія Церква й медицина» з доповіддю: «Взаимоотношение Церкви и государства в сфере здравоохранения на современном этапе»; Мазорчук Б.Ф. «Етичні аспекти аборту, контрацепції та стерилізації»; ієрей Олексій Шаповал «Право на життя з моменту зачаття»; Шевня Б.П. «Етичні аспекти клонування, клітинної терапії та новітніх репродуктивних технологій»; Римша С.В. «Психічне здоров'я нації - проблема держави та Церкви»; архімандрит Серафим (Поворознюк) на тему: «Віра - фактор психічної стабільності особистості»; Ткач А.А. «Хоспис та етичні аспекти евтаназії»; Григорчук Л.І. «Піст як традиційна форма здорового харчування»; ієрей Петро Чаплинський «Сотрудничество врача и священника в деле исцеления больного»; Гаврецький А.І. «Танатологія та сучасні релігійні погляди на смерть і суїцид». 

Метою роботи конференції стало ознайомлення з історією впливу релігії на розвиток медицини та формування етичних аспектів лікарської справи; обговорення біотичних аспектів сучасних методів діагностики та лікування; ознайомлення лікарів з православним світосприйняттям для кращого розуміння підходу до віруючих пацієнтів та розробки позитивних психотерапевтичних практик у лікуванні хворих.

Науково-практична конференція завершилась прес-конференцією.

Прес-служба Хмельницької єпархії