top
 
 
 
Архангел Рафаїл
День пам'яті: Листопад 8 / Липень 21

rafail

Архангел Рафаїл є головним покровителем православної медицини. Його служіння відображено в його імені: Рафаїл по-арамейськи означає «Зцілення Боже або Лікування Боже». В Біблії про це архангеле розповідається в книзі Товита. У ній йдеться про те, як Господь послав Архангела Рафаїла для зцілення сімейства Товита і коли глава сімейства спробував віддячити Архангела, той повідав йому про себе, сказавши наступне: «Нині Бог послав мене вилікувати тебе і невістку твою ... Я -Рафаіл, один з семи святих ангелів, які ... сходять перед славу Святого ... Я прийшов не за своїм зволення, а з волі Бога нашого; тому і благословляйте навіки »(Тов. 12; 1418). За вченням Церкви святий Рафаїл не тільки лікує хворих, а й втішає скорботних, а також присутній при похованні мертвих. На іконах прийнято зображати Архангела Рафаїла, як лікаря недуг людських, що тримає в лівій руці посудину (алавастр) з лікарськими засобами, а в правій - обстрижених пташине перо для помазуванням ран. Кожному православному лікарю корисно знати про архангеле Рафаїла і вміти молитовно звертатися до нього за допомогою. І якщо це робиться з щирою вірою і від чистого серця, то Рафаїл неодмінно напоумить такого лікаря, допоможе йому розпізнати хворобу, поставити правильний діагноз, відкриє спосіб, як можна вилікувати цю недугу, або втішити хворого в скорботах, якщо хвороба послана до смерті.

Сам Рафаїл вказує, в яких випадках він швидкий на допомогу: по-перше, коли людина відкрито сповідує Господа і прославляє Його. «Благословляйте тих, хто Бога, прославляйте Його, визнайте велич Його і сповідайте перед всіма живуть, що Він зробив для вас, - говорить Архангел. - Таємницю царя пристойно зберігати, а про діла Божі оголошувати похвально. Робіть добро, і зло не досягне вас ... ». Подруге, він ратує за те, щоб люди молилися і постили. «Добра справа - молитва з постом», - застерігає Рафаїл. По-третє, він закликає завжди творити «милостиню і справедливість, бо милостиня від смерті позбавляє і може очищати всякий гріх». При цьому особливо він виділяє такі якості в людині, як безкорисливість і благодійність. «Твоя добродійність не втаїлася від мене, і я був з тобою» (Тов. 12; 89, 13). «Тому, хто бажає сподобитися небесної допомоги Архангела Рафаїла, тому первее всього треба самому бути милостивим до бідують», - наставляє святитель Інокентій Херсонський.

Тропар:


Небесных воинств Архангеле Рафаиле молим тя мы недостоинии да твоими молитвами оградиши нас от бед и напастей, сохраняя нас припадающих прилежно и вопиющих от недугов и всяких болезней избави нас, яко чиноначальник выших сил.