top
 
 
 
ВІТАЛЬНЕ СЛОВО БЛАЖЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА ВОЛОДИМИРА ДО УЧАСНИКІВ УРОЧИСТИХ ЗБОРІВ, ПРИСВЯЧЕНИХ ПОСВЯТІ ПЕРШОКУРСНИКІВ У СТУДЕНТИ НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ
П'ятниця, 27 серпня 2010, 17:44
РЕКТОРУ НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ
МОСКАЛЕНКУ В.Ф.

Вельмишановний Віталію Федоровичу,
професорсько-викладацька корпорація та студенти!

Вітаючи урочисті збори, присвячені Посвяті першокурсників 2010 року в студенти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, хочу поздоровити всіх вас з початком нового навчального року засвоєння багатства знань та відкриття безмежних наукових горизонтів.

Українська Православна Церква зробила і продовжує робити особливий внесок у виховання і релігійну освіту українського народу, розвиток української культури і науки, бо має особливу відповідальність за сучасне та майбутнє України.

Однією з самих важливих сфер взаємодії Церкви та Держави є область освіти, де поєднання сумісних зусиль є природнім і повинно бути плідним. Церква має тисячолітній досвід і глибоку мотивацію в служінні та проповіді Євангелія хворим і стражденним, а Держава виховує тих, хто буде їх лікувати.

Достатньо згадати, що значна частина провідних європейських університетів, включно з давньою Києво-Могилянською Академією, була заснована Церквою.

Визнання богослов'я, як галузі науки та включення його до загальнонаціональної освітньої системи дає нові перспективи плідної співпраці богослов'я та світської науки, що дуже важливо для подальшого розвитку нашого суспільства.

Православна Церква з великою повагою відноситься до лікарської діяльності, у фундаменті якої покладено повагу до людини, полегшення людських страждань та зцілення пацієнта. Але треба пам’ятати, що стан фізичного і духовного здоров’я між собою тісно пов’язані, тому потрібна турбота і про душу, яку теж важливо і потрібно лікувати. Погляд майбутнього медичного працівника на людину має фокусуватися на особистості пацієнта, в сприйманні його цілісної духовно-тілесної природи.

Приємно відмітити, що в Національному медичному університеті ім. О.О. Богомольця наразі склалася така духовна атмосфера погляду на людину та її лікування, свідоцтвом чому є той факт, що на території інституту діє православний храм, діяльність якого у співпраці з співробітниками інституту дає можливість людям осягати свою двоєдину природу.

Ще раз хочу привітати першокурсників з іх посвятою у студенти славного Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, та побажати рясних благословень Господніх, помочі Божої в навчанні, яка буде надихати на ще більш плідну і натхненну працю у служінні ближньому та  бути відданими послідовниками  традицій своєї Alma Mater.

З повагою
+ВОЛОДИМИР
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ